Nokia Maps Update

Ne znam da li ste probali da koristite Nokia Maps na vašem s60 szmbian telefonu, ali ukoliko ih isprobate, svakodnevno ćete oh koristiti. Instalirajte Maps Loader i izaberite koje mape želite da imate ne telefonu, instalirajte, i to je to…
eventualno mozete updateovati nokia maps tako što ćete sa vašim mobilnim otići na adresu nokia.mobi-maps.

Ubuntu 8.10 i problem sa Synaptic Quick search-om

Odmah nakon instalacije ubuntu 8.10 linuxa, u synapticu se pojavio čudan problem. Naime, quick search nije lepo pretraživao nakon promene repoa, već je izlastavao samo već instalirane pakete…
Nakon dosta cimanja oko ovoga pronašao sam rešenje, i ono se sastoji ponovom indeksiranju paketa iz dodatog repoa, a sve se to može (odnosno mora) uraditi komandom:

sudo update-apt-xapian-index

Nakon ovoga dovoljno je restartovati Synaptic…
Više o ovom bagu možete pročitati ovde.

Dodavanje flash animacije na HTML stranu

Svaki put kada treba da dodam neku flash animaciju ja uvek upitam gugl kako se to radi. Kako sam skoro saznao veoma efektivan način da ti uradim, mislim da je vreme da to pribeležim i imam za sva vremena.

edit: Napomenuo bih da ovaj metod neće pravilno prikazati stranicu ako joj se pristupa sa moblinog telefona. Ja sam probao pomoću default browsera na Nokia telefonu i to nije htelo da radi.

Kao što je poznato, ne bi bilo problema sa embedovanjem fajlova da ne postoji Internet Explorer za koji je potrebno pisati posebne tagove koji prikazuju ugrađeni objekat. Do sada sam uvek ugrađivao flash animacije tako što sam unutar object taga dodavao embed dag, kako bi i explorer i mozilla mogli da ga pročitaju. Međutim, kada sam to pokušao da uradim, eksplorer nije prikazao ugrađenu animaciju. Nisam želeo da razmišljam zbog čega to više ne funkcioniše, već sam samo potražio rešenje problema.
Vršljajući po netu naišao sam na zanimljivo rešenje na ovoj stranici. Ovo rešenje se zasniva na korišćenju uslovnih komentara (Conditional Comments) koji omogućavaju da se neki kod izvrši samo ukoliko je (ili nije) stranica otvorena pomoću Internet Explorera. Takođe je moguće odrediti tačno koja se verzija explorera koristi i mnogo druge slične stvari, ali to nije tema ovog posta..
Kako bih skratio priču (koju možete pročitati na linku koji sam ostavio), evo primera koda.

< !--[if IE]>
< type="application/x-shockwave-flash" data="menu.swf" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0" width="135" height="517">
< name="wmode" value="opaque">
< name="movie" value="menu.swf">
< /object>
< ![endif]-->
< ![if !IE]>
< src="menu.swf" width="135" height="517" bgcolor="dfdfdf">
< ![endif]>

Iz koda se vidi da će se, ukoliko se koristi Explorer, izvršiti object tag (koji prepoznaje explorer). Sa druge strane, ako to nije slučaj, izvršiće se embed tag (koji prepoznaje firefox).
Napominjem da je potrebno izbrisati razmake sa početka svakog taga, jer sam ih morao dodati kako mi blogger ne bi prijavio grešku kada kliknem na publish.

PHP, MySQL i latinična slova

Po već ko zna koji put mi se dešava da mi se ne vide naša (latinična slova, sa kukicama) kada prikazujem neke podatke i MySQL baze pomoću PHP skripte, pa reših da to ovde zapišem kako bi mi ostalo za sva vremena 🙂

Ono što je najpre bitno uraditi jeste proveriti da li je MySQL baza podešena kako treba. Ono što je relevantno jeste da se postavi encoding na utf8, a collation na utf8_bin, kako za svaku tabelu, tako i za svaki zapis tipa VARCHAR itd… Dalje je potrebno postaviti utf8 encoding u okviru vaše HTML/PHP strane i to je najlakše uraditi dodavanjem sledećih linija u kod vaše stranice (spojite pocetak zagrade i reč meta, ja sam ih morao razdvojiti kako ga blogger ne bi skapirao kao tag):

< equiv="Content-Language" content="sr">
< equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">

I poslednje, ali ne i najmanje važno jeste da se nakon konekcije na bazu, a pre bilo kojeg upita pošalje sledeći upit bazi:

SET NAMES ‘utf8’

i to je to… sada bi sve moralo biti u redu…

Napredna google pretraživanja

Naleteo sam nedavno na način da se preko gugla pronađu željene mp3 datoteke, pa ću ga ovde pribeležiti jer znam da će mi jednog dana sigurno zatrebati.. string koji bi trebalo proslediti guglu je oblika:

-inurl:(htm|html|php) intitle:”index of” +”last modified” +”parent directory” +description +size +(wma|mp3) “”

Više informacija o tome možete pronaći na ovoj adresi.

post

OS X Leopard na PC-u


Pre neki dan sam rešio da isprobam Leoparda iako sam znao da je to prilično komplikovano instalirati na x86 sistemu. Posle dva dana cimanja (i 3 dana downloadovanja potrebnih fajlova) sve sam uspešno instalirao osim tv tjunera koji je PCI, i za koji i ne postoje drajveri…


Leopard na prvi izgleda preterano dobro.. minimalisticki interfejs je veoma lep,a pre svega brz.. Otprilike je ovo jedino što mi se i svidelo u njemu jer se većina programa može malo ili nimalo podešavati i sve se mora koristiti tako kako je, što meni, kao linux korisniku (koji je navikao da sistem podešava do najsitnijih detalja) to nije odgovaralo .. oni oblačići u iChatu su samo jedna od jako glupih stvari jer izgleda kao da je pravljeno za decu od par godina…


Kompletno uputstvo sa listom fajlova koje je potrebno skinuti možete naći na ovoj adresi.. Jedino što bih dodao, a što u navedenom tutorijalu nije navedeno, jeste da je posle update-a na 10.5.3 potrebno sistem butovati komadom update -v. U paketu koji ćete naći na priloženoj adresi nalazi se kontrolni centar koji će vam pomoći da instalirate skoro sve drajvere. Ukoliko neko od vas koji ovo isprobate budete imali problema sa zvukom, predlažem da posetite ovu stranicu i odradite korake koji su tamo opisani..
Napomenuo bih da je ovaj tutorial moguće pratiti samo ako posedujete Gigabyte ploču sa p35 čipsetom, kao i dual core procesor. Moja nosi oznaku ga-p35-ds3l i u potpunosti je podržana.

Sve u svemu ovo je bilo zanimljivo iskustvo, međutim, nemogućnost instaliranja drajvera za tv tuner navelo me je na to da pregazim sistem posle samo 2 dana… Sve sto na kraju ostaje jeste da nakacim par skrinšotova koji će me jednoga dana potsetiti na ovaj događaj..


A sada ću morati da pregazim sistem i to Ubuntu linuksom koji mi i nije baš najomiljeniji. Ovo radim pošto je on verovatno najbolji izbor ukoliko se izabere Gnome okruženje, kojem sam rešio da dam još jednu šansu.

Apdejt :D

Evo mene ponovo posle puno vremena… realno, ne znam zašto nisam sve ovo vreme blogovao, jer iako sam imao malo vremena uvek sam mogao da nadjem posla sata za to…
Zadnjih par meseci sam proveo štrebajući kako bih završio faks, međutim, to nije urodilo plodom i ja sam ostao sa jednim ispitom do kraja… bedak veliki, ali što bi moja mama rekla: ko zna zašto je to dobro…
Ispred mene se sada nalazi puno vremena koje se mora ispuniti blejom, tako da sam ja prionuo na posao kako bi se izblejalo što se više može…
Što se tiče aktivnosti koje uključuju rad na računaru i sve ostale čarolije koje iz toga mogu da proisteknu stvari se nisu puno promenile, međutim postoji tendencija da će se to dogoditi… Prva i najbitnija po ovaj blog jeste činjenica da već danima nisam bootovao u linux. Razlog za to jesu igre koje su izašle u poslednjih mesec dana (a kao što svi mi znamo oktobar je mesec posvećen tome), od kojih sam ia izabrao nekoliko primamljivih, dok su mi se neke prirodno nametnule.. Na prvom mestu jeste novi PES čiji se izlazak, dugo i nestrpljivo, mesecima iščekivao. Kada je konačno kopija stigla u moje ruke kupili su se novi džojstici i otpočelo se sa celodnevnim gaženjem iste. Nova verzija ima dosta izmena naročito što se tiče gejmpleja i grafike (koja i nije toliko bitna u celoj priči).. Prvi (a takođe i drugi i 3.) utisak jeste jako pozitivan.. ali dosta o tome..
Druga igra koja se nalazi instalirana na mojoj c particiji jeste Mass Effect. Iako igra nije nimalo loša, ona predstavlja razočarenje za mene u smislu da se od nje mnogo više očekivalo. Ne znam na čemu je bio Chris Watters koji je ovu igru ocenio ocenom 9.0!!! Eeeej 9.0?!?!
Naravno.. ako već ne znate da Fallout 3 izlazi za 2 dana drago mi je da ste to na ovom mestu saznali. Kako je Fallout 2 najbolji rpg koji sam ikada u životu igrao, možete zamisliti koliko ga željno iščekujem.. Kada konačno nabavim kopiju zatvoriću se u kuću na barem 7 dana, naravno, ukoliko ponovo ne doživim razočarenje.. mada, verujem da ću je ipak okrenuti, iz poštovanja prema legendi..
Još jedna novost, koja će me verovatno malo udaljiti od Linux sveta na neko vreme, jeste ta da je ostalo jos manje od jednog dana do trenutka kada ću skinuti OS X86, i pokušati da napravim svog hekintoša.. Ukoliko sve prođe kako valja, a iskreno se nadam da hoće, konačno ću isprobati (po rečima nekih bitnih ljudi) najsavršeniji OS… a do tada.. kliktaću malo na travianu na kojem već imam 5 sela 😀 jeeeej

post

Tuborg Green Fest baner za Slavišu

.
.
U ludilu koje je nastalo prilikom prodaje karata za ovaj fest (na koji dolaze Franz Ferdinand, Cypress Hill i The Raveonettes) koji se održava 2. jula u Bg Areni, moj drugar Slaviša me je zamolio da mu napravim baner koji će okačiti na Elitesecurity.

Napravio sam mu banerčić na brzaka i on izgleda ovako.


Ukoliko nekome od vas trebaju karte za ovaj koncert, može pozvati broj koji je naznačen, ili meni poslati email (jer ja takođe imam par karata na prodaju)..

U nadi da će blogger konačno dodati opciju embedovanja flash animacija odlazim da štrebam telekomunikacije na koje izlazim 28. juna.
.
.

Telenor internet park

.
.
Nedavno je otvoren internet park na studentskom trgu pa reših da ga posetim. Evo me u njemu trenutno i mogu posvedočiti da veoma dobro radi iako su neki retardi pokrali sve ono što se ovde nalazilo… Postupak konekcije je jako jednostavan i bilo je potrebno samo par klikova da se preko wlan pomoću telefona nakačim na net. Toliko za ovaj put, jer ipak, iako koristim t9, malo smara blogovanje sa mobilnog.
.
.